Sortowanie
Źródło opisu
Legimi
(20)
Katalog zbiorów
(17)
Forma i typ
E-booki
(19)
Książki
(17)
Poradniki i przewodniki
(9)
Proza
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Poezja
(1)
Dostępność
dostępne
(17)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(15)
Oddział dla Dzieci
(2)
Filia w Młochowie
(1)
Autor
Lewandowska Agata
(5)
Abramczyk Beata
(2)
Bednarska Agnieszka
(2)
Czelej Anna
(2)
Davis William (1957- )
(2)
Goggins Aidan
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Matten Glen
(2)
Palewicz Roman
(2)
Podkowska Jagoda
(2)
Przyjemska Bożena
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Błęcki Paweł (1984- )
(1)
Compart Pamela J
(1)
Fasano Alessio
(1)
Fife Bruce
(1)
Flaherty Susie
(1)
Franzen Nicole
(1)
Freer Chrissy
(1)
Gawrońska Karolina
(1)
Green Peter H. R
(1)
Gruszka Dorota
(1)
Izabela Adamek
(1)
Jones Rory
(1)
Kaszuba-Dębska Anna (1975- )
(1)
Kekusz Marta
(1)
Kleszcz Ewa (tłumacz)
(1)
Kozak Krystyna
(1)
Kołodziejczyk Tomasz
(1)
Kubicki Szymon (1977- )
(1)
Laake Dana Godbout
(1)
Malinowski Jerzy Jarosław
(1)
Marta Maciurzyńska
(1)
McCulloch Mark
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(1)
Napiórkowska-Kubicka Małgorzata
(1)
Oworuszko Monika
(1)
Paruszewski Sławomir
(1)
Pollan Corky
(1)
Pollan Dana
(1)
Pollan Lori
(1)
Pollan Michael (1955- )
(1)
Pollan Tracy (1960- )
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Tarkowska Justyna
(1)
Toczyłowski Michał
(1)
Tritto Lena
(1)
Venezia Rossella
(1)
Zaraska Marta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(20)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(37)
Język
polski
(37)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Dieta bezglutenowa
(12)
Zdrowe odżywianie
(6)
Dieta bezmleczna
(3)
Gluten
(3)
Celiakia
(2)
Dietetyka
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko z ADHD
(1)
Długowieczność
(1)
Insulinooporność
(1)
Kuchnia pięciu przemian
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Starzenie się
(1)
Słodycze
(1)
Zboże
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zdrowie psychiczne
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(6)
Poradnik
(5)
Książka kucharska
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Książki kucharskie
(2)
Opracowanie
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Poradniki
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(7)
Kulinaria
(4)
Psychologia
(1)
37 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Zdrowe domowe wegańskie słodycze.Zdrowo się odżywiasz, jesteś osobą aktywną, starasz się dostarczać organizmowi to co najlepsze z natury, szukasz inspiracji i nietuzinkowych przepisów na słodkie wegańskie przekąski i desery? Jeśli tak, to koniecznie przetestuj przepisy Karoliny Gawrońskiej, autorki popularnego bloga kulinarnego "Savory or Sweet".Książka zawiera przepisy na znane słodycze, w zdrowej i roślinnej wersji! Wegański batonik Kinder Bueno, Snikers lub Mars - bez glutenu, bez utwardzonych tłuszczy, bez mleka i laktozy? Tak, to możliwe! Naturalne, przepyszne i zaskakujące przepisy z zaledwie kilku składników i bardzo proste do wykonania. Dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się deserami bez wyrzeczeń i wyrzutów sumienia!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka bezglutenowa)
Ola właśnie się dowiedziała, że ma celiakię i nie może jeść glutenu. Poznaje Franka, który też jest na diecie bezglutenowej. Czy zwykła lupa pomoże im odnaleźć tajemniczego i nieco podejrzanego Gucia Glutena? Czy uda się tajna misja babci Janiny?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka bezglutenowa)
Forma i typ
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Oto mały Janek – lubi grać w piłkę nożną, szpinak i nawet brukselkę (!),ale w jego menu nie znajdziemy glutenu.
Historia chłopca oswaja i w prosty sposób tłumaczy zasady tej diety. To wesoła, wierszowana "bajka-pocieszajka". Przysłuży się małym „celiakom”, dzieciom cierpiącym na nietolerancje pokarmowe, alergie, ADHD i choroby ze spektrum autyzmu oraz wszystkim będących na diecie bezglutenowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I/0 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [N] [Magazyn Wypożyczalni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Światowej sławy ekspert w dziedzinie celiakii i dyrektor Centrum Celiakii na Uniwersytecie Columbia Peter H.R. Green oraz R ory Jones napisali znakomitą książkę na temat glutenu. Objaśniają w niej naukowe fakty stojące za obecną modą na dietę bezglutenową.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615.874 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Kuchnia bez pszenicy” to już druga książka dr. Williama Davisa o otyłości i chorobach związanych ze spożywaniem złych zbóż. W swojej nowej książce kucharskiej autor zawarł 150 inspirujących przepisów na dania bez pszenicy, a także ukazał sylwetki osób, które w myśl jego rad odrzuciły z domowego jadłospisu pszenicę i wróciły do zdrowia. Znajdziemy tu przepisy na energetyzujące śniadania, zdrowe i apetyczne obiady, a także desery i pyszne wypieki bez pszenicy i glutenu! W myśl, że nie trzeba wcale rezygnować ze swoich ulubionych dań, autor zamieścił szereg porad dotyczących robienia zakupów i gotowania, zamieniając złe składniki na te zdrowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.56-046.22 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [N] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 [N] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615.874 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowie zamknięte jest w niewielkich ziarnach dostarczających nam siły, energii i witalności. Dwanaście superziaren, którymi ludzkość odżywiała się od wieków, wraca właśnie na nasze stoły. Zapomnieliśmy o tym, co zdrowe, zajadając się wysoko przetworzoną żywnością, półproduktami. Korzyści z jedzenia potraw z dużą zawartością błonnika, o niskim indeksie glikemicznym, bogatych w witaminy i składniki mineralne są nieprzeliczalne. Autorka, znana w świecie dietetyczka, zaprasza do kuchni, by przygotować niskokaloryczne potrawy, w których królują; quinoa (komosa ryżowa), amarantus, gryka, ryż brązowy, chia (szałwia hiszpańska), kasza jaglana, owies, orkisz, kamut, jęczmień, pszenica płaskurka, frikeh.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [N] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 615.874 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jeśli leży Ci na sercu ekologia, chciałabyś jeść zdrowiej, ale czasem nie potrafisz sobie odmówić soczystego burgera – flexitarianizm to idealne rozwiązanie dla Ciebie! Według specjalistów to jedna z trzech najzdrowszych diet na świecie. Michael Pollan to człowiek, który jednym zdaniem zmienił nawyki żywieniowe Amerykanów. Słynne „Jedz, nie za dużo, przede wszystkim rośliny” stało się inspiracją dla wielu osób. Jego rodzina – siostry i mama, wegetarianki oraz mięsolubne – jak nikt inny rozumie zróżnicowane potrzeby domowników i podpowiada jak można je pogodzić. Ich dania są proste, zdrowe i do tego tak smaczne, że nawet mięsożercę uda się przekonać do zajadania zieleniny. Znajdziesz tu przepisy, które mogą być dostosowane do prawie wszystkich potrzeb żywieniowych: wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe i bez nabiału. A najlepsze jest to, że wiele z tych dań można przygotować w 35 minut lub krócej! „Rodzina Pollan ma świetny pomysł na jedzenie roślin: stawia je w absolutnym centrum uwagi i czyni fundamentem każdego posiłku. Cavatappi z brokułami lub chrupiące naleśniki kimchi to potrawy, które powodują, że chcę biec do kuchni, żeby zacząć gotować`.” Yotam Ottolenghi Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.56-056.84 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ

Dieta bezglutenowa nie oznacza kuchni nudnej, pozbawionej smaku i wyrazistości.Owszem, wykluczenie z menu glutenu wymaga zmiany stylu życia, ale na pewno nie pozbawia radości z jedzenia i gotowania.
Chleb gryczany, komosa ryżowa z bakaliami i brzoskwinią, kurczak z sezamem, surówka z mandarynkami, burgery wołowe z serem pleśniowym, a na deser ciasto marchewkowe z nerkowcami i migdałami - oto niektóre z wielu propozycji na bezglutenowe śniadania, kolacje, obiady, przekąska i desery.Brzmi świetnie i tak samo smakuje !
Autorka,profesjonalny dietetyk, zawarła w książce:
- przepisy na dania różnorodne, niedrogie, łatwe do przygotowania, a przede wszystkim smaczne, zdrowe i bezglutenowe !
- praktyczne informacje dla początkujących na diecie bezglutenowej,
- listę zbóż i produktów bezglutenowych,
- łatwo dostępne składniki potraw.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Chleb bez glutenu? To prostsze niż myślisz!

Początki przygody z bezglutenowymi wypiekami zwykle nie są łatwe. Pieczywo bez dodatku tradycyjnych mąk często wychodzi twarde lub mało wyrośnięte, a czasem zwyczajnie niesmaczne.

Wszystkie smaki i kształty nieudanego pieczywa przerobiła na sobie Aga Bednarska, autorka bloga bezglutenowejadlo.pl. Mimo tego nie poddała się i uparcie zmierzała do jednego celu – upiec pyszny, pozbawiony glutenu chleb! Jej książka to efekt wielu lat zdobywania wiedzy, zgłębiania technologii piekarskich i właściwości bezglutenowych mąk. W prosty i przystępny sposób podaje w niej wszystko, co musisz wiedzieć, by cieszyć się doskonałymi i zdrowymi wypiekami!

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Książka
W koszyku
Insulinooporność : łatwe lunch boxy / Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska. - Wydanie I. - Łódź : Feeria Wydawnictwo, 2020. - 208, [8] stron : fotografie ; 21 cm.
Czy możliwe jest zachowanie zasad diety dla insulinoopornych podczas przyrządzania szybkich posiłków do pracy czy szkoły? Jak najbardziej! Przepisy Magdaleny Makarowskiej na tytułowe lunchboxy są łatwe w przygotowaniu, zdrowe i pyszne. Podzielone na cztery kategorie: śniadania, drugie śniadania/podwieczorki, obiady i kolacje, pozwolą wszystkim zabieganym cieszyć się zrobionymi samodzielnie, pełnowartościowymi posiłkami. Co ważne, obok niektórych produktów autorka podaje propozycje wegańskich i bezglutenowych zamienników, co pozwoli ci modyfikować skład potraw zależnie od twoich upodobań i z uwzględnieniem wymogów zdrowotnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.56-056.24 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marta Zaraska, znana i lubiana dziennikarka specjalizująca się w publikacjach naukowych bierze na warsztat temat długowieczności i mitów związanych z tzw. zdrowym trybem życia. Czy dieta bezglutenowa i regularne ćwiczenia na siłowni uchronią nas przed starzeniem? Na ile mogą pomóc nam łykane w tabletkach suplementy i gotowane na parze brokuły? Autorka przeanalizowała setki badań, prac naukowych i eksperymentów wyciągając bardzo ciekawe wnioski dotyczące tego, co w naszym życiu powinno być naprawdę ważne, jeśli chcemy żyć jak najdłużej. To napisana przystępnym językiem, dobrze udokumentowana i niepozbawiona praktycznego wymiaru opowieść o dobrych nawykach, wadze relacji społecznych i zaangażowaniu w rozwój osobisty, które pomagają żyć dłużej i lepiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612.67 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uczta małego alergika :80 przepisów /Katarzyna Błażejewska-Stuhr. - Warszawa :Wydawnictwo Zwierciadło,copyright 2019. - 237, [3] strony :fotografie ;22 cm.
Alergie dotykają coraz więcej dzieci, a z roku na rok liczba ta lawinowo wzrasta. Rodzice coraz częściej zmuszeni są do modyfikowania diety swoich maluchów ze względu na alergie lub nietolerancje pokarmowe. Nie jest to jednak łatwe zadanie - wyeliminować część składników i zachować pyszny smak. Katarzyna Błażejewska-Stuhr obala mit, że posiłki dla alergików nie moga być smaczne. Podaje zalecenia dietetyczne oraz podpowiada, w czym występują najpopularniejsze alergeny i jak je zastępować. W Uczcie małego alergika znajdziesz m.in. przepisy na typowe posiłki zmodyfikowane pod katem alergików (lody bez użycia jajek oraz bezglutenowe wersje tradycyjnych dań mącznych) i wegańskie zamienniki nabiału, przepisy na pyszne śniadania, obiady i kolacje, a także praktyczne wytyczne jak rozpoznawać objawy alergii, na czym polega różnica między alergią a nietolerancją pokarmową.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.562 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zakłamane jedzenie : obalamy mity zdrowego odżywiania / dr n. o zdr. Hanna Stolińska. - Wydanie I. - Kraków : Otwarte, 2020. - 298, [6] stron : fotografie, ilustracje, wykresy ; 21 cm.
Czy wiesz, że soja to bardzo zdrowy produkt i powinniśmy ją jeść częściej? Czy wiesz, że modny obecnie olej kokosowy jest prawie pozbawiony witamin i składników mineralnych? Czy wiesz, że dieta bezglutenowa może zredukować twoją dobrą florę bakteryjną? Jeśli starannie dobierasz produkty spożywcze i interesujesz się dietami, to na pewno zależy ci na zdrowym odżywianiu. A co, jeśli okaże się, że część informacji o nich to kłamstwo? Bo czy wiesz, że superfoodsy nie zawsze działają cuda? I nie wszystko, co nie ma certyfikatu jakości, jest bezwartościowe, rakotwórcze i naszprycowane chemią?
Pora dowiedzieć się, jak wygląda prawda o jedzeniu! Ta książka to żywieniowy demaskator. Autorka wzięła pod lupę produkty spożywcze, przeanalizowała diety i postanowiła obalić najbardziej rozpowszechnione żywieniowe mity. Przekonaj się, ile naprawdę wiesz o zdrowym jedzeniu, i zacznij świadomie dokonywać właściwych wyborów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Filia w Młochowie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ

Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania!
Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń?
Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni!
Zdrowo, pysznie, naturalnie. Czego chcieć więcej?

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej